Högst Personligt…

Det är roligt att skriva,  - gärna då om mina personliga funderingar - men också att emellanåt återge vad kloka person skriver…


Olika mentalitet?                                (10 okt 2021)

Det händer tämligen ofta att jag hamnar i funderingar över mina medmänniskor. Kommer förstås av att jag får för mig att de - medmänniskorna - verkar se på livet på ett annat sätt än jag.
I alla fall tillräckligt många för att jag ska bli fundersam över den skillnaden…

Nåväl - jag är medlem i de två pensionärsföreningar som förgyller tillvaron i Vingåker - PRO och SPF.
Den första anses allmänt tillhöra vänstersidan och SPF då mera till höger. Politiskt alltså…

Och tycker mig ha uppmärksammat något som skiljer föreningarna från varandra.
En slags skillnad i mentalitet - som framkommer ganska tydligt i de två "kallelserna till medlemsmöte i oktober".
Den ena frestar med "underhollning" den andra med någonting annat

PRO i Vingåker lockar till medlemsmöte…
 

SPF i Vingåker lockar också till medlemsmöte - fast på ett lite mer lockande sätt - vill jag tycka…Ingenjörstänkande…                      (4 okt 2021)

"Sverige är ingen plats för filosofer. Sverige är ett land för ingenjörer", påpekade statsvetaren Katarina Barrling för ett par år sedan.

Ingenjörstänkande handlar om att finna en effektiv lösning på ett givet problem.
Funktionalitet (användbarhet säger man ofta) är nyckelordet, och det är ingen tillfällighet att funktionalism är den arkitekturstil som kommit att dominera i det moderna Sverige: ornament, stuckaturer och annat onödigt krafs ratas till förmån för en avskalad låda med så mycket luftcirkulation och ljusinsläpp som vetenskapen säger att människor behöver.

Inbakat i ingenjörstänkandet är ett ideal om mätbarhet – värden som inte kan åsättas en siffra är ointressanta. Vilket kan beskrivas med att en måltid innehåller en föreskriven mängd kalorier är det som blir det relevanta; om den är välsmakande faller däremot utanför användbarhetens intresse, eftersom det handlar om tycke och smak och inte kan bestämmas i någon objektiv mätskala.

I de orden tror jag mig finna bakgrunden till min allt oftare återkommande känsla av otillfredsställelse över landet Sverige. Där jag till min plötsliga förvåning konstaterar att jag - som så annars så ofta - denna gång inte genast i mina funderingar hamnade i Vingåker.

I stället hamnade jag bland "alla de fula hus som numera byggs" - just de där avskalade lådorna som får mig att vilja blunda när jag t ex kör in genom förorterna till Stockholm.
Och det som - tror jag - stör mig är att jag inte kan blunda när jag passerar "det fula" - eftersom jag kör bil - tvingas jag genomlida att titta på eländet.

Något förvånad blir jag när jag för mig själv konstaterar att jag är mycket mer intresserad av att en måltid är välsmakande än att den lever upp till vad nu hälsomyndigheterna anser att den ska ha för näringsvärde.

Varför jag "tänker så" ska jag fundera vidare på - för jag anar att det tänkande styr många andra synpunkter jag har på livetNå - Miljöpartiet…                         (28 sept 2021)

Visst kan man bli sittandes i funderingar över det man läser. För min egen del handlar det inte bara om "funderingar" utan allt oftare i sinneslägen som stavas: uppgiven, och vidare fram till, förbannad.
Det senare ordet poppar upp att oftare när Miljöpartiet passerar någonstans i mina tankar.

Tänkte jag nyss när jag hos engelska BBC läser om hur viktigt kol är för Indien och dess befolkning. Du får några korta rader ur BBC-artikeln:

"Med en befolkning på mer än 1,3 miljarder kommer Indiens energibehov att öka mer än någon annan nation under de kommande tjugo åren, enligt International Energy Agency.

Men samhällen som den i Odisha påminner oss om utmaningarna i att minska beroendet av kol för att uppfylla dessa krav.

Jamuna Munda sitter på huk vid en rökig utomhuskamin i en provisorisk slumkvarter på kanten av ett galleri.

En arbetare som överlever på udda jobb, hon är en av tiotals miljoner indianer som fortfarande inte har tillgång till el. Hon använder kol som hon har tagit från gruvan för att värma upp sin kycklingbuljong.

"Om vi ​​inte har kol kan vi inte laga mat. På natten bränner vi det och förvarar det i huset så vi har också lite ljus", sa hon medan hon rör kraftigt i soppan.

"Om det är skadligt, vad kan vi göra åt det?
Vi har inget annat alternativ än att använda kol
."

Försöker föreställa mig hur miljödårarna inom MP skulle - för mig då - beskriva hur Indien ska klara av att sluta öka sin kolanvändning. "För att rädda planeten"…

Vilka uppoffringar kräver ni att de ska göra?


https://www.bbc.com/news/world-asia-india-58706229


Nationellt slöseri…                          (28 sept 2021)

Ja du, bäste läsare - vad ska vi "tycka" är vi läser sånt här?

"I grunden bestäms nationens kvalitet av kvaliteten hos dess folk. Liksom det går att förstöra barn genom dålig eller obefintlig uppfostran går det att sänka kvaliteten på ett folk genom ansvarslös politik.
Synd att inte Mill är här så att man hade kunnat diskutera denna betydelsefulla fråga med honom.
"


Jag antar att inte så många i Vingåker känner till vem denne (John Stuart) Mill är men han anses av en del vara liberalismens urfader. Han har alltså sagt att en nations kvalitet bestäms av kvaliteten hos dess folk.
Detta kan vara en banalitet om man läser det exempelvis som att kvaliteten hos ett fotbollslag bestäms av spelskickligheten hos lagets medlemmar.

Vill du, kan du nedan, ta del av en tänkvärd text där det också står:

"Problemet med staten är att det saknas mekanismer att utkräva ansvar om den inte sätter stopp för sina vidlyftigheter. Det finns inga korrigerande mekanismer. Staten kan aldrig förmås att skylla sig själv. Det finns ingen gräns för hur många oförnuftiga favoritidéer som önsketänkare från olika partier kan iscensätta om de får makten.
Det handlar naturligtvis inte bara om bortkastade universitetsförberedande studier. Det handlar inte ens bara om utbildningsväsendet.
Onödiga och slösaktiga idéer som Mill omedelbart skulle ha förkastat förekommer över allt.

Det farligaste är antagligen när utbildningsväsendet och staten i övrigt lär folk att inte använda sitt sunda förnuft.
Då kan vad som helst hända.
"


Jo, så är det - säger jag till mig själv, med en efterföljande fråga "Hur kan man få alla svenskar att läsa den här texten innan de går och röstar i september 2022?
https://detgodasamhallet.com/.../patrik-engellau.../...Att uppdatera sig…                 (23 sept 2021)

Eller kanske det i rubriken skulle stå mig i stället "sig"? Eftersom jag anar att en del av det kommande - kommer att handla om mig själv -
och att jag gillar att uppdatera min kunskaper.
Vilket jag kom att tänka på denna torsdagskväll (20.30) när jag just läst färdigt de två tidningar - Digital Foto & Språktidningen - som kom i min brevlåda denna morgon.


Fototidningen har jag prenumererat på ett antal år eftersom den hjälper mig att "förstå hur jag kan ta bättre bilder", kan läsa tester av kameror och objektiv och annat som "proffsfotografer" anses behöva.
Dock inte jag - men jag slukar glupskt allt vad tidningen skriver om bildbehandlingsprogrammet Photoshop.
Oumbärligt för den som t ex producerar tidningar vare sig där på papper eller digitalt.


Språktidningen - har jag prenumererat på ännu mycket längre tid än fototidningen. Kan man kanske lätt förstå sig eftersom jag under 30 års tid varit redaktör för branschtidningar som jag själv ägt.

En oumbärlig källa för den som vill "skriva texter" som lätt kan förstås av läsarna.
Språkmässigt då…

Men den tidning som jag prenumererat  allra längst på - kommer i min dator tidigt i morgon bitti.


Nyhetsmagasinet Fokus bokade jag en prenumeration på - efter att ha läst de två första numren tidningens startår 2005 - och är nog den tidning som ger mig den mest värdefulla "uppdateringen" av många de många viktiga ämnen - som hjälper mig att bättre förstå "varför det ser ut som det gör" - i världen.

En gång i tiden prenumererade jag på 17 olika tidningar - de flesta för jobbets skull - och alla som papperstidningar.
I dag är det bara de två första jag nämner jag får på papper. Fokus kommer som digitaltidning. Och jag läser också - vad man allt oftare kallar "Alternativa media" - ett stort antal sådana.
Och följer seriösa bloggar…

Det är en fröjd att vakna nyfiken om morgonen - med gott om tid för uppdateringar…Thailand?                             (19 sept 2021)

Nu har det hänt igen att jag läst ett inlägg som kraftigt försatt mig i - funderingsläge.


Här får du ta del av det sista stycket Karl-Olov Arnstberg där skriver:

Thailand har en offentlighet jag inte känner alls. Sverige har en offentlighet som jag både begriper mig på och genomskådar.
Det allra värsta är att denna förljugna offentlighet är så övertygande för så många.
Djupt i mitt inre växer både en förtvivlan och ett ovälkommet förakt. Jag vill inte leva med dagens svenska offentlighet, men jag vill heller inte leva bland alla dessa svenskar som inget begriper och som i kraft av sin värdegrundsreligion ser ner på oss visselblåsare och andra dissidenter.
Nej, jag vill inte leva i lögnens rike!


Nja - jag tror dig inte - om du påstår att du med iver vill ta del av vad Arnstberg skriver. Nå, några kanske gör det…

K-O Arnstberg - som under vinterhalvåret bor i Thailand och här i Sverige under sommaren - sitter i överväganden om han ska flytta för gott till Thailand.
Och vad jag förstår kommer Thailand att bli slutvalet.
Kan jag förstå av hans slutkläm du just läst. Och kanske du också gör om du läser hur han beskriver skillnaden mellan länderna.


Jag själv blir starkt påverkad av vad jag läser och det är mig inte helt otänkbart att göra något liknande. Hyra ett litet hus vid en mindre ort vid havet. Kostar ju en "struntsumma" i jämförelse med bo-kostnaderna i Sverige.

Jag skulle antagligen få en miljon kronor "över" om jag säljer mitt hus - som där väl kan se som ett hyggligt startkapital vid en flytt.
Att jag dessutom har en pension som skulle ge mig möjlighet att (där) leva ett bekymmersfritt liv gör också tanken på en flytt lättare att tänka mig.

Om några dagar får jag besök av min yngste son - som åratal bott i Thailand och Laos (pratar båda språken flytande och är gift med en kvinna från Laos) plus mellansonen som är förlovad med en Thailändska.

Jag får obegränsade möjligheter att ställa frågor.

Fick K-O Arnstberg mig att fundera - en söndagseftermiddag i september…


https://morklaggning.wordpress.com/2021/09/18/lognens-rike/Skapade problem          (31 aug 2021)

Jag vill tro att jag läser mycket annat än vad de flesta andra i Vingåker tar del av. Som när jag läser vad Patrik Engellau - hos DGS - skriver:

"I själva verket gäller nog min observation, om den är någorlunda korrekt, en variant av den PK-istiska driften att skapa problem som ingen visste fanns och därför forska fram lösningar som ingen visste behövdes.

De orden fick mig att lystet läsa vidare…

"För hundra år sedan och ytterligare femtio år tillbaka grundades det som är det moderna Sverige. Då byggdes infrastruktur, till exempel järnvägar, vägar och hamnar. Städer och industrier anlades. Det var ett jättejobb. Om man föreställer sig varför det var jobbigt så framträder bilder i fantasin av berg som sprängdes bort där tågen skulle fram, älvar som gavs nytt lopp för att passa nya vattenkraftverk, vikar som muddrades, fyrar som restes och farleder som utmärktes för sjöfartens skull.

Det som gjorde jobbet så stort och ansträngande var naturen.

Idag är det helt annorlunda och det är den möjligtvis intressanta observationen. Dagens problem eller utmaningar är våra egna skapelser. Vi har åstadkommit dem själva, oftast genom politiska beslut, och därmed blir det alltmer så att mänsklig aktivitet handlar om att reda ut konsekvenserna av våra egna handlingar.

Detta formar sig till en utmaning som heter duga men ett helt annat slags utmaning än att bygga Älvkarleby elkraftverk för att utnyttja Dalälvens mäktiga flöde.
De svårigheter som skulle övervinnas vid kraftverksbygget hade skapats av Gud medan vi själva har konstruerat problemet i Cementafallet."
(Min fetmarkering)


Gå med skyltar?         (30 aug 2021)


Aaaah - måndag och en dag för nya funderingar. Som: denna intressanta tanke - i alla fall hos mig - i den omtvistade invandringsfrågan…

"Venezuela vann Miss Universum år 1979, 1981, 1986, 1996, 2008, 2009 och 2013. Även Kuba sägs vara ett land med snygga kvinnor.
Tänk om det skulle välla in hundratusentals bikiniklädda kubanska och venezuelanska kvinnor i Sverige som vill rösta på kärnfamiljen, ja till livet och kristna skolor.
Då skulle unga svenska kvinnor bli invandringskritiker.

De svenska SD-männen skulle ställa sig på tågstationerna med skyltar som säger REFUGEES WELCOME och de skulle gärna ta emot ett par flyktingar i sitt eget hem."


Jag skulle kunna tänka mig att delta - i alla fall vad gäller det där med skyltarna.
Och jag undrar jag - om jag skulle bry mig så särskilt mycket över huruvida hon var "universitetsutbildad"…


Det gick inte så bra…              (28 aug 2021)

För en väns företag, försäljningen minskade och han tvingades så småningom att lägga ner sitt företag för att undvika nesan av - konkurs.
Kom jag att minnas när jag - av annat skäl - hade anledning att fundera lite över det där med företagsamhet - och framgång - kanske jag ska tillägga.

Jag själv har startat två företag - tidningsförlag - som gav ut branschtidningar. Det första år 1985 och det andra 1995.
Och jag skryter gärna över att båda var klart lönsamma.
Det sista sålde jag - av åldersskäl (eller var det kanske så att jag var trött på det hela?) - 2013 till en hugad spekulant - som i december år 2015 tvingas sätta förlaget i konkurs…

Kollade runt lite på internet och finner:

Varför guld är dyrare än silver och vatten, beror på olika faktorer men främst för att priset avspeglar den relativa nyttan som kunden upplever att det är värt.
Ett pris på en produkt eller tjänst ska avspegla nyttan som en köpare upplever. Dessutom ska det generera en vinst till säljaren.
Guld eller silver kan vara dyrare än vatten, även fast vatten är ett fysiologiskt behov som vi måste få i oss för att överleva.
Trots att vi måste få i oss vatten för att överleva, är vi beredda att betala mycket mer för guld eller silver.

Det som styr priset är inte den absoluta nyttan som en produkt eller tjänst medför, utan den relativa nyttan.

Som företagare är det viktigt att ha i åtanke vad kunderna vill ha.
Med andra ord, kundens behov.
Kan man tillfredsställa detta behov är det troligt att företaget blomstrar.
Det psykologiska behovet hos människan kan vara komplicerat att förstå.
Exempelvis kan en person vara villig att betala så mycket mer för en produkt bara för att det tillhör ett visst varumärke.