Högst Personligt…

Det är roligt att skriva,  - gärna då om mina personliga funderingar - men också återge vad kloka person skriver - tänker jag denna blåsiga och gråmulna fredag den 27 augusti 2021…


Thailand?                             (19 sept 2021)

Nu har det hänt igen att jag läst ett inlägg som kraftigt försatt mig i - funderingsläge.


Här får du ta del av det sista stycket Karl-Olov Arnstberg där skriver:

Thailand har en offentlighet jag inte känner alls. Sverige har en offentlighet som jag både begriper mig på och genomskådar.
Det allra värsta är att denna förljugna offentlighet är så övertygande för så många.
Djupt i mitt inre växer både en förtvivlan och ett ovälkommet förakt. Jag vill inte leva med dagens svenska offentlighet, men jag vill heller inte leva bland alla dessa svenskar som inget begriper och som i kraft av sin värdegrundsreligion ser ner på oss visselblåsare och andra dissidenter.
Nej, jag vill inte leva i lögnens rike!


Nja - jag tror dig inte - om du påstår att du med iver vill ta del av vad Arnstberg skriver. Nå, några kanske gör det…

K-O Arnstberg - som under vinterhalvåret bor i Thailand och här i Sverige under sommaren - sitter i överväganden om han ska flytta för gott till Thailand.
Och vad jag förstår kommer Thailand att bli slutvalet.
Kan jag förstå av hans slutkläm du just läst. Och kanske du också gör om du läser hur han beskriver skillnaden mellan länderna.


Jag själv blir starkt påverkad av vad jag läser och det är mig inte helt otänkbart att göra något liknande. Hyra ett litet hus vid en mindre ort vid havet. Kostar ju en "struntsumma" i jämförelse med bo-kostnaderna i Sverige.

Jag skulle antagligen få en miljon kronor "över" om jag säljer mitt hus - som där väl kan se som ett hyggligt startkapital vid en flytt.
Att jag dessutom har en pension som skulle ge mig möjlighet att (där) leva ett bekymmersfritt liv gör också tanken på en flytt lättare att tänka mig.

Om några dagar får jag besök av min yngste son - som åratal bott i Thailand och Laos (pratar båda språken flytande och är gift med en kvinna från Laos) plus mellansonen som är förlovad med en Thailändska.

Jag får obegränsade möjligheter att ställa frågor.

Fick K-O Arnstberg mig att fundera - en söndagseftermiddag i september…


https://morklaggning.wordpress.com/2021/09/18/lognens-rike/Skapade problem          (31 aug 2021)

Jag vill tro att jag läser mycket annat än vad de flesta andra i Vingåker tar del av. Som när jag läser vad Patrik Engellau - hos DGS - skriver:

"I själva verket gäller nog min observation, om den är någorlunda korrekt, en variant av den PK-istiska driften att skapa problem som ingen visste fanns och därför forska fram lösningar som ingen visste behövdes.

De orden fick mig att lystet läsa vidare…

"För hundra år sedan och ytterligare femtio år tillbaka grundades det som är det moderna Sverige. Då byggdes infrastruktur, till exempel järnvägar, vägar och hamnar. Städer och industrier anlades. Det var ett jättejobb. Om man föreställer sig varför det var jobbigt så framträder bilder i fantasin av berg som sprängdes bort där tågen skulle fram, älvar som gavs nytt lopp för att passa nya vattenkraftverk, vikar som muddrades, fyrar som restes och farleder som utmärktes för sjöfartens skull.

Det som gjorde jobbet så stort och ansträngande var naturen.

Idag är det helt annorlunda och det är den möjligtvis intressanta observationen. Dagens problem eller utmaningar är våra egna skapelser. Vi har åstadkommit dem själva, oftast genom politiska beslut, och därmed blir det alltmer så att mänsklig aktivitet handlar om att reda ut konsekvenserna av våra egna handlingar.

Detta formar sig till en utmaning som heter duga men ett helt annat slags utmaning än att bygga Älvkarleby elkraftverk för att utnyttja Dalälvens mäktiga flöde.
De svårigheter som skulle övervinnas vid kraftverksbygget hade skapats av Gud medan vi själva har konstruerat problemet i Cementafallet."
(Min fetmarkering)


Gå med skyltar?         (30 aug 2021)


Aaaah - måndag och en dag för nya funderingar. Som: denna intressanta tanke - i alla fall hos mig - i den omtvistade invandringsfrågan…

"Venezuela vann Miss Universum år 1979, 1981, 1986, 1996, 2008, 2009 och 2013. Även Kuba sägs vara ett land med snygga kvinnor.
Tänk om det skulle välla in hundratusentals bikiniklädda kubanska och venezuelanska kvinnor i Sverige som vill rösta på kärnfamiljen, ja till livet och kristna skolor.
Då skulle unga svenska kvinnor bli invandringskritiker.

De svenska SD-männen skulle ställa sig på tågstationerna med skyltar som säger REFUGEES WELCOME och de skulle gärna ta emot ett par flyktingar i sitt eget hem."


Jag skulle kunna tänka mig att delta - i alla fall vad gäller det där med skyltarna.
Och jag undrar jag - om jag skulle bry mig så särskilt mycket över huruvida hon var "universitetsutbildad"…


Det gick inte så bra…              (28 aug 2021)

För en väns företag, försäljningen minskade och han tvingades så småningom att lägga ner sitt företag för att undvika nesan av - konkurs.
Kom jag att minnas när jag - av annat skäl - hade anledning att fundera lite över det där med företagsamhet - och framgång - kanske jag ska tillägga.

Jag själv har startat två företag - tidningsförlag - som gav ut branschtidningar. Det första år 1985 och det andra 1995.
Och jag skryter gärna över att båda var klart lönsamma.
Det sista sålde jag - av åldersskäl (eller var det kanske så att jag var trött på det hela?) - 2013 till en hugad spekulant - som i december år 2015 tvingas sätta förlaget i konkurs…

Kollade runt lite på internet och finner:

Varför guld är dyrare än silver och vatten, beror på olika faktorer men främst för att priset avspeglar den relativa nyttan som kunden upplever att det är värt.
Ett pris på en produkt eller tjänst ska avspegla nyttan som en köpare upplever. Dessutom ska det generera en vinst till säljaren.
Guld eller silver kan vara dyrare än vatten, även fast vatten är ett fysiologiskt behov som vi måste få i oss för att överleva.
Trots att vi måste få i oss vatten för att överleva, är vi beredda att betala mycket mer för guld eller silver.

Det som styr priset är inte den absoluta nyttan som en produkt eller tjänst medför, utan den relativa nyttan.

Som företagare är det viktigt att ha i åtanke vad kunderna vill ha.
Med andra ord, kundens behov.
Kan man tillfredsställa detta behov är det troligt att företaget blomstrar.
Det psykologiska behovet hos människan kan vara komplicerat att förstå.
Exempelvis kan en person vara villig att betala så mycket mer för en produkt bara för att det tillhör ett visst varumärke.

Det var de två sista meningarna där som på något sätt styrde mina funderingar att ta vägen till Vingåker och vår lokala pensionärsorganisation - PRO Vingåker.

Och hamnade i någon slags fundering över "Vad är det för något som får människor att sätta sig i en styrelse i en förening utan vinstintresse?"
Dessutom - en förening där huvuddelen av medlemmarna inte bryr sig just någonting om det föreningen erbjuder dem.

Omtanke om sina medmänniskor? - försöker jag med - och så kan det möjligen vara - men undrar då nyfiket varför dessa i styrelsen inte verkar ha fått den gen som styr deras tankar att hamna i t ex orden - utveckling-förnyelse.

Hamnar en stund senare i det smått förbjudna (antar jag) antagandet att det möjligen kan bero på att av styrelsen åtta ledamöter - är sex kvinnor. Plus en kvinna utanför styrelsen som har en viktig position vad gäller den blygsamma reseverksamhet föreningen har.

Ett märkligt tillstånd - konstaterar jag för mig själv - en styrelse som just inte vill någonting och medlemmar som just  inte - efterfrågar någonting.

Kan det bero på att det är socialdemokrater det handlar om?Om sjukvården…                       (27 aug 2021)


…som emellanåt är lite senfärdig.
Åtminstone den lokala här i Vingåker.

OK - direkt på sanningen - jag har haft Gikt.
Som kom sig av att jag tre sena kvällar i rad intog 6 cl whisky.
Varför har jag i skrivande stund inte riktigt kläm på - antagligen depression eller av (långvarig) känsla av upprymdhet:.

Jag tror mest på det senare - för deprimerad är jag som längst en kvart - efter att jag förlorat i bowling mot Madame.

Den goda drycken intog jag kvällarna måndag-tisdag och onsdag (9-12 aug). På fredagens morgon började jag känna obehag - (eftersom jag nu gillar att undervisa andra människor):

"Gikt är en ledinflammation som kommer i attacker och gör mycket ont. Inflammationen kommer snabbt, är mycket kraftig och läker sedan oftast ut helt inom en till tre veckor. Du kan få läkemedel som förebygger gikt om du ofta får besvär.
   När man får gikt inflammeras oftast stortåns inre led, men även andra leder kan bli inflammerade. Orsaken är att det har bildats kristaller av urinsyra i leden.
Kristallerna kan liknas vid små vassa nålar och orsakar smärta och inflammation i den led där de bildats."


Nåväl - ska jag ha/göra något så ska det vara ordentligt - så samtliga mina tår blev "onda" (lägg gärna till ordet "jävligt" framför) och på lördagen var det med viss möda jag klarade av att besöka toan…

Klart jag kollade på 1177.se hur man botar sin gikt och fann viss förtröstan i det där att - möjligtvis kunde gå över på en vecka.

Det verkade inte så så jag tog  - via mobilen - kontakt med "doktor.se" för att få känna lite omtanke.

Som uteblev eftersom jag inte kunde bifoga en bild på hur den ömma och rödfärgade foten såg ut. (tekniska problem) Och fick då i stället rådet att "kila ner" till vårdcentralen i Vingåker, ta ett blodprov som (om det nu var gikt) fick den lokala doktorn att därefter kunna skriva ut ett botemedel.

På fredagsmorgonen kom jag mig äntligen för att stappla ner till VC-Vingåker. De har förnämligt nog "drop-in" vad gäller blodprovstagningar.

Men man kan inte "droppa-in" hur som helst - fick jag veta av den trevliga damen i receptionen - som inte kunde se att läkaren på doktor.se att beställt provtagning.

Nähä - kunde det inte bli någon provtagning.
Hm - jag hade föreställt mig att det hela skulle ha gå till så att "provtagningen genast skulle ha visat "gikt" och att en läkare sedan (under e m) skulle kunna skriva ut ett recept utan att ha behövt titta på min fot.

En kvinnlig chefsperson tillkallades - och jag försökte övertyga de båda vänliga damerna om min svåra belägenhet.

Min påverkan på det kvinnliga könet är inte längre - vad det inte heller var för 50-år sedan - kunde jag konstatera.
Men fick i alla fall besked om att de skulle tala med "min doktor" och se till att jag fick komma på besök "nästa vecka".

Torsdagsmorgonen hörde vårdcentralen av sig för att berätta att nu kunde jag få en tid för besök.
– Ni är lite sena, svarade jag den väna rösten, för nu är jag så gott som frisk igen.
– Men så bra, svarade hon, och lade till "Det är alltid bättre när det får läka ut av sig själv".

Då vet jag det…